
Чесънът е продукт с удивителен състав, съдържащ протеини, въглехидрати и повече от 400 биологично активни елемента, включително витамини, минерали и органични киселини. Те подкрепят пълноценното и координирано функциониране на човешкия организъм.
Чесънът е познат още от жителите на древна Индия, които го използват както заради неговите лечебни свойства, така и заради стимулиращия му ефект върху либидото.
Какви ползи за здравето носи той и как да го приемате разказват нашите фармацевти.


Какво съдържа чесънът: основни биоактивни съединения
Чесънът е многогодишно растение от семейство Лукови. Той е селектиран и намира широко приложение както в кулинарията, така и като суперхрана за здраве.
Зеленчукът може да се яде суров, да се пече, пържи и се добавя като подправка. Калорийното му съдържание е 149 калории на 100 грама продукт.
100 гр суров чесън съдържа още:
- 6,62 гр протеин;
- 0,38 гр мазнини;
- 28,2 гр въглехидрати;
- 2,7 гр фибри.
Чесънът отдавна има славата на здравословен продукт, заради своите лечебни свойства.
Това се дължи на уникалния състав на чесъна, който включва:
- Витамини - C, B6, B1, B2, B3, B5, B9.
- Микроелементи - калций, калий, фосфор, селен, магнезий, натрий, цинк, желязо и манган.
Етеричното масло в чесъна - алицин, е един от най-мощните антиоксиданти. То съдържа сяра, на което се дължи острата миризма и характерния вкус на зеленчука. Веществото се „активира“ чрез механично въздействие - рязане, раздробяване, пресоване.
Фитонцидите, други полезни съставки в чесъна, са най-активни през пролетта и помагат в борбата с бактерии и гъбички.


Доказани ползи от чесъна за здравето
Множество проучвания потвърждават положителния ефект на чесъна върху здравето, а в какво се изразява той ще откриете в следващите редове.
Подкрепа за сърдечно-съдовата система: намаляване на кръвното налягане и холестерола
Проучвания показват, че приемът на чесън намалява „слепването“ на тромбоцитите - клетките, участващи в съсирването на кръвта, както и натрупването им по стените на артериите. Това означава, че консумацията на чесън води до подобряване на циркулацията - той е антикоагулант и осигурява безвредна защита на сърцето. В същото време той подобрява производството на червени кръвни клетки.
Зеленчукът води до намаляване „лошия“ холестерол, прави стените на кръвоносните съдове по-еластични и по този начин предотвратява развитието на атеросклероза, образуване на кръвни съсиреци, инфаркти.
Чесънът се сочи като природен продукт за контрол при високо кръвно налягане. Това се дължи на алицина в него, който ограничава производството на ангиотензин II - хормон, който повишава кръвното налягане. Ето защо консумацията на този зеленчук има и кардиопротективен ефект.
Антибактериални и антивирусни свойства: естествен антибиотик
Чесънът от стари времена се слави като естествен антибиотик. Това се дължи на богатата му гама от биологично активни вещества, витамини и минерали, които са с антибактериални свойства.
Пресният чесън отлично се справя с Ешерихия коли и други бактерии като Staphylococcus aureus, Salmonella и Candida.
Той служи за предотвратяване на настинки и грип. По тази причина е добър помощник в превенцията на тези заболявания. Нови проучвания сочат, че ежедневната консумация на чесън намалява вероятността от остри респираторни вирусни инфекции с 63%.
Чесънът има и антисептични свойства и може да се използва за лечение на рани. За целта можете да си направите чесново масло, като смачкате няколко скилидки и ги смесите със зехтин. С получената смес се третира засегнатия участък от кожата.
Засилване на имунната система и защита срещу инфекции
Разумната консумация на чесън гарантира укрепване на имунната система на човека и засилване на защитните ѝ функции. Това е доказано от различни проучвания, както и от многовековната практика.
При употреба му имунната система функционира по-добре и става по-устойчива на патогенни агенти.
За да има положителен ефект върху имунитета, чесънът трябва да се приема редовно. Еднократната му консумация не може да доведе до потискане на инфекции и положителен ефект.
Антиоксидантни свойства и защита от оксидативен стрес
Свободни кислородни радикали се генерират постоянно в човешкото тяло. Повечето от тях се прихващат от антиоксидантните защити и изпълняват полезни метаболитни роли, докато други се освобождават, увреждайки биомолекули като ДНК, липиди и протеини.
Доказано е, че чесънът съдържа антиоксидантни фитохимикали, които предотвратяват оксидативното увреждане. Те включват уникални водоразтворими органосерни съединения, липидоразтворими органосерни съединения и флавоноиди. Това прави чесънът изключително мощен антиоксидант.
Опитите потвърждават, че употребата му има ефект върху оксидативния стрес чрез увеличаване на скоростта на ензимните и неензимните антиоксиданти и намаляване на прооксидантните ензими. По този начин този зеленчук намалява риска от здравословни проблеми.
Регулиране на кръвната захар и метаболизма
Чесънът ефективно нормализира нивата на кръвната захар и холестерола. Учените предполагат, че полезните свойства на чесъна се дължат на способността му да ускорява синтеза на органичното съединение алицин в организма.
Чесънът помага при диабет, като ефектът е видим още след 1-2 седмици при ежедневна консумация.
Подобряване на мозъчната функция и защита срещу невродегенеративни заболявания
Редовната консумация на чесън може да помогне за подобряване на паметта и забавяне на когнитивния спад при възрастни хора.
Доказано е, че хора, които ядат чесън 5 или повече пъти седмично, са по-малко склонни да страдат от когнитивни проблеми и живеят по-дълго. Тайната се крие в антиоксидантните и противовъзпалителни съединения в чесъна, които помагат за предпазване на нервните клетки от увреждане.
Противовъзпалително действие и подпомагане на ставното здраве
Чесънът, освен че е изключително хранителен и нискокалоричен, притежава и противовъзпалителни свойства. Той съдържа диалил дисулфид. Това е противовъзпалително съединение, което ограничава действието на провъзпалителните цитокини.
Доказано е, че чесънът има имуномодулиращ ефект чрез регулиране на синтеза на цитокинини и ефектите на специфични протеини.
Този зеленчук също от векове се използва за по-добро здраве на костите поради богатия си витаминно-минерален състав. А при болки в ставите или мускулите, много помага масажът с чесново масло.
Възможни противоракови свойства според научни изследвания
Поради наличието на алицин, чесънът се сочи като средство за превенция на рака. Веществото премахва свободните радикали от тялото, които могат да повлияят негативно на клетките и да провокират тяхното анормално развитие.
Учени от Китай установяват, че хората, които ядат суров чесън повече от два пъти седмично в продължение на седемгодишен период на наблюдение, имат по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб.
Учени от Съединените щати пък стигат до извода, че органосерните съединения, открити в чесъна, са ефективни при унищожаването на клетки в глиобластоми, които причиняват мозъчни тумори.
Друго проучване показва, че хората, които консумират повече чесън и лук, са по-малко застрашени от развитие на рак на панкреаса.
Подобряване на храносмилането и поддържане на здравословна чревна флора
Благотворно влияние на чесъна е установено в процеса на храносмилане, освен ако човек не страда от гастрит, язва или има непоносимост към него.
Редовната му консумация помага за елиминирането на патогенната микрофлора в червата, подобряване секрецията на ензими и стомашен сок. С негова помощ по-добре се постига поддържане на метаболизма и подпомагане на храносмилането.
Чесънът се използва като природен лек при газове, колит и ентероколит, запек, възпаление на апендикса.
Детоксикиращи свойства и подпомагане на чернодробната функция
Серните съединения в суровия чесън способстват за изчистване на тялото на човека от токсини. Те стимулират работата на черния дроб и той произвежда по-активно детоксикиращи ензими, които пречистват кръвта.
Проучванията показват, че редовната консумация на чесън помага за предпазване на чернодробните клетки от токсичните ефекти на болкоуспокояващите препарати. Суровият чесън също така намалява риска от омазнен черен дроб.


Как да консумираме чесън за максимални ползи?
Средно 1-2 скилидки на ден могат да осигурят оптималното количество активни съединения на организма. Ако обаче имате стомашни проблеми или приемате лекарства, е наложително да проведете консултация с медицински специалист относно количеството чесън в диетата си.
За да бъде действието на скилидките чесън най-силно изразено, се препоръчва:
- Да се ядат само сурови, като се нарежат ситно или смачкат, за да се активизират биологично активните им вещества.
- Да се смесват с качествен зехтин или мед, за да се усвояват максимално добре.
- Да се приемат редовно или при необходимост по схема.
В наши дни се предлага и екстракт от чесън, който е в концентрирана форма, получена чрез преработката му и извличане на неговите активните вещества. Когато е в такъв вид острата миризма на зеленчука е почти напълно редуцирана.
В аптеките се продава чесън на прах, на таблетки, на капсули или в течна форма като масло или извлек от зеленчука. Също така там са налични и хранителни добавки с чесън в комбинация с други биологично активни вещества за по-добър ефект.
Има многобройни домашни рецепти с чесън, които също доказват своята ефикасност във времето.
Чеснова вода можете да си приготвите, като накълцате на ситно 1-2 скилидки чесън. След 10 минути ги залейте с 200 мл топла вода и оставете да киснат в нея около 15-20 минути. Накрая прецеждате и пиете до 30 минути след хранене, след като сте я приготвили - препоръчително е 2 пъти през седмицата.
Чесновата вода помага за повишаване на имунитета, укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, за изчистване на тяпото от паразити.
За чесново смути смелете в блендер 3 скилидки чесън, една малка глава лук, два домата и стрък целина. Подправете с босилек. Приемайте веднъж или два пъти дневно при грип и настинка.
Има ли странични ефекти и противопоказания?
Вече знаете, че от приема на чесън ползи има - те са разнообразни, но все пак той притежава и някои потенциални странични ефекти.
Важни препоръки за употребата на чесън в определени случаи, които трябва да се спазват, са:
- Чесънът трябва да се дава на деца само след едногодишна възраст.
- Хората с наднормено тегло трябва да знаят, че той повишава апетита.
- Чесънът е противопоказан за пациенти с язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хемороиди, бъбречни и чернодробни заболявания, епилепсия.
- Не се препоръчва консумацията на чесън от жени по време на бременност и кърмене.
- Чесънът може да причини алергии при индивидуална непоносимост.
- Бъбречните заболявания също са противопоказание за консумацията на чесън.
- Не бива да се консумира чесън във високи дози седмица преди операция, тъй като може да удължи времето на кървене.
Обикновено чесънът не влияе на абсорбцията на лекарства, но тези, които приемат антикоагуланти, трябва да бъдат внимателни с неговата консумация.


Заключение: Защо чесънът е една от най-мощните суперхрани?
Това растение е ценено от хиляди години заради многобройните си лечебни свойства и хранителна стойност. Широкото му приложение като естествено лекарство го прави популярно по целия свят.
Оказва се, че чесънът е истинска съкровищница от здравословни съединения. Всяка скилидка е богата на флавоноиди, аминокиселини, витамини C, B1 и B2, както и минерални соли. Той съдържа и алицин - органично сярно съединение, на което дължи интензивния си вкус и аромат, както и някои от свойствата си.
Чесънът е природен продукт, който е лесно достъпен за всеки и е отлична суперхрана за здраве. Това е хранителен продукт, който може да се включи във всяка една здравословна диета.
Никога не забравяйте обаче, че ако искате да използвате чесъна за превантивни или лечебни цели, е добре да се консултирате с вашия личен лекар. Той ще ви помогне да изберете правилната дневна доза чеснови скилидки или добавки с чесън.
Често задавани въпроси
Има ли противопоказания при консумацията на големи количества чесън?
Консумацията на прекомерни количества суров чесън, особено на гладно, може да причини при здрави хора стомашно-чревно разстройство, газове и промени в чревната флора.Как да изберете качествен чесън?
Обърнете внимание на две важни характеристики: твърдост и сухота. Скилидките трябва да са еластични, без вдлъбнатини и бели. В същото време чесънът никога не бива да е влажен, тъй като това е сигурен знак, че започва да гние. Ако чесънът е започнал да пониква, е по-добре да не го купувате, тъй като най-вероятно вече е загубил всичките си полезни свойства.Помага ли чесънът при зъбобол и проблеми с венците?
Да. Благодарение на своето антимикробно действие, чесънът може да намали дискомфорта при зъбобол или възпалени венци, ако се приложи локално. Това обаче е временно решение и не замества посещението при стоматолог.Как да премахнете миризмата при прием на чесън?
След директна консумация на чесън схрускайте 2-3 зърна от кафе или изяжте парченце лимон с кората. Ефектът е гарантиран.




